Bygga saltvattenkvarium för nybörjare

Vill du bygga ett eget saltvattenakvarium? Här kommer en komplett guide för nybörjare (och veteraner) som vill bygga ett nytt akvarium för saltvattensfiskar, koraller, anemoner och alger. Vi kommer att gå igenom alla olika ämnen och vad man har dem till, ett efter ett, så ta fram anteckningsblocket!

Det krävs en hel del förberedelse och en hel del skötsel för att akvariets invånare ska trivas och fortsätta må bra. Det kommer även att kosta en hel del, så var beredd på det, även om det har blivit billigare med åren och den teknologiska frammarschen.

Kemi och vattenkomposition

Kemi, kemi, vad har du däri? För att skapa havsvatten måste man ha en hel del komponenter – det är inte bara att blanda vanligt bordssalt i kranvattnet och förvänta sig att havskreaturen ska trivas. Det krävs en bra balans av många olika mineraler, bakterier, kalk och spårämnen.

Saltvatten

För att skapa saltvatten som duger för att användas i ett saltvattenakvarium måste det berikas med diverse spårämnen, så som natrium, kalcium, klor, sulfat, brom, fluor, bor, magnesium, kalium och strontium. Detta görs enklast genom att köpa ett särskilt akvariesalt från en djuraffär, som man tillsätter till RO-vatten (vatten som har renats med omvänd osmos).

Det går att använda vanligt kranvatten, men att använda renat vatten försäkrar att vattenkvaliteten hålls hög och att man inte får för mycket av något spårämne. Man tillsätter ungefär 4 deciliter salt per 10 liter vatten och siktar på en salthalt på 1,025. Innan man tillsätter andra saker ska denna kemiska soppa stå ett par dagar med belysning och full cirkulation.

”Levande sten”

Levande sten är korallsten som har plockats ur havet och är full av levande organismer, varav bakterierna är viktigast som en del av kvävecykeln. Minst 10% av vattenvolymen (1 kg per 10 liter vatten) ska vara levande sten för att försäkra en hälsosam bakterieflora, men det är även en vacker del av akvariebyggandet, då de används för att bygga grottor och dylikt. Bygg stadigt, eftersom fiskarna gärna gräver i stenarna.

Akvariegrus och/eller sand

Det är vanligt att ha sand eller grus i botten av akvariet och det ska gärna vara levande sand i så fall. Det finns i många olika färger och kan även anpassas efter vilken typ av fiskar som ska bo i akvariet.

Bakterier

Ur de levande stenarna kommer det att flöda aeroba och anaeroba bakterier, Dessa nitrifikationsbakterier bryter ner avfallet, till exempel nitrit och nitrat från de andra varelserna i akvariet. Aeroba innebär att de andas syre, medan anaeroba innebär att de ”andas” genom att bryta ner organiska ämnen som innehåller syre (så som nitrat).

Spårämnen

Kalcium, magnesium och strontium: för tillväxten av kalkskelett av stenkoraller och kalkalger.

Jod, brom och fluor: för tillväxt av hornkoraller, svampar och kräftdjur.

Selen: antioxidant som motverkar fria radikaler.

Molybden och vanadin: behövs för viktiga enzymkomplex.

Utrustning

Det behövs en del utrustning för att bygga ett saltvattenakvarium, till exempel:

  • Belysning
  • Vattenpumpar
  • Ytterfilter
  • Skummare
  • Doseringspump